НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Botanichniy sad embemaУ Ботанічному саду ім. акад. О.В. Фоміна у ґрунтовій експозиції «Сукулентні рослини Американського континенту» зацвів 30-річний екземпляр Furcraea selloa

Це листковий сукулент, який у дикій природі поширений у Колумбії. Стебло укорочено до 1 м заввишки. Листки вузько ланцетні, звужені при основі, до 2 м завдовжки, 10-12 см завширшки, темно-зелені, зібрані в розетку. Край листка зубчастий, зубці міцні, гачкоподібні, коричневі. Квітконіс до 6 м заввишки. Суцвіття складне, багатоквіткове, сильно розгалужене.

В експозиції формування суцвіття відбувалось упродовж трьох місяців. Перші квітки відкрилися наприкінці жовтня і будуть поступово відкриватись ще протягом двох місяців. Квітки одиночні або розміщені по 2-3 шт. на бокових гілках суцвіття, білувато-зелені, до 7 см у діаметрі, запашні. Furcraea selloa після цвітіння загине, оскільки є монокарпічною рослиною. В умовах оранжерей рослини зазвичай розмножують вегетативно, за рахунок бульбил, що утворюються у великій кількості в суцвітті при основі квітконіжок.

Цікаво, що екземпляр Furcraea selloa, цвітіння якого ми зараз спостерігаємо, вирощений у 1989 році з бульбили, отриманої після цвітіння 60-річного екземпляру цього виду. За останні 10 років в оранжереї також спостерігалось цвітіння 40-річного екземпляру Furcraea andina та 20-річного екземпляру Furcraea foetida.

В.В. Нікітіна, к.б.н., М.М. Гайдаржи, д.б.н.,
С.О. Калашник, к.б.н.

 

 



Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader