НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

logoЦього року вперше група студентів з університету штату Джорджія, Атланта, США (Georgia State University) прибула до Києва, щоб прослухати курс лекцій і виконати власні наукові дослідження у рамках програми «Study abroad Dynamical Neuroscience in Ukraine» на базі Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України

Щороку сотні тисяч американських студентів виїжджають на навчання в інші країни за програмою Study Abroad (https://studyabroad.state.gov). В десятку найбільш популярних країн для їхнього навчання входять Великобританія, Італія, Іспанія, Франція, Німеччина, Китай, Ірландія, Австралія, Коста-Ріка і Японія. Цього року вперше група студентів з університету штату Джорджія, Атланта, США (Georgia State University) прибула до Києва, щоб прослухати курс лекцій і виконати власні наукові дослідження у рамках програми «Study abroad Dynamical Neuroscience in Ukraine» на базі Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України – відомого в світі центра нейронаук.

До участі у цій програмі були запрошені й викладачі ННЦ «Інститут біології та медицини». Так, під час першого лекційного тижня завідувач кафедри біофізики та медичної інформатики д.б.н., проф. Жолос О.В. прочитав лекції, в яких ознайомив студентів з принципами реєстрації та аналізу активності поодиноких іонних каналів – унікальних молекул клітинного електрогенезу, які зараз визнані як найбільший клас фармакологічних мішеней для лікування багатьох захворювань, від епілепсії і серцевої аритмії до діабету і хронічного болю. Потім студенти розділились на невеликі групи, які обирали один з 5 запропонованих їм наукових проектів і виконували його протягом другого тижня.

Група під керівництвом Жолоса О.В. і випускників кафедри к.б.н. М.І. Мельник і к.б.н. Д.О. Дринь досліджувала вплив ліпосомального кверцетину (препарат, що був розроблений в Інституті фармакології та токсикології НАМН України під керівництвом д.м.н., проф. Соловйова А.І.) на активність кальцій-активованих калієвих каналів високої провідності. Цей препарат є перспективним для лікування гіпертонічної хвороби та негативних наслідків оксидативного стресу.

На завершення програми навчання у нашому Інституті пройшов майстер-клас з аналізу даних за допомогою програми pClamp, що допомогло студентам у підготовці їхніх фінальних презентацій та звітів.

Цей перший досвід виявився дуже позитивним - студенти університету штата Джорджія, маючи високий рівень теоретичної підготовки та мотивації, вільно володіючи комп’ютерними технологіями, за короткий час змогли засвоїти основи технічно складного методу петч-клемп та підготувати кваліфіковані звіти щодо отриманих ними результатів досліджень.

Дирекція ННЦ «Інститут біології та медицини» планує наступного року більш широке залучення кафедр Інституту до програми USA Study Abroad, заключення договору з університетом-партнером з США, розширення кола наукових напрямків та досліджень, а головне – унікальних «ноу-хау», що можуть бути цікавими іноземним студентам.

 

Завідувач кафедри
біофізики та медичної інформатики
Жолос О.В.

Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader